Frågor och svar
Här samlar vi de vanligaste frågorna och svaren.
Inför köpet
Är kaminen helt strömlös?
Ja, det finns inga pumpar eller fläktar. Principen bygger på att man har en bränsletank placerad högre än kaminen så att bränslet rinner ner till kaminen. En del kunder väljer att koppla in bränsletanken till en större tank och transporterar då bränslet mellan tankarna med en manuell eller elektrisk pump.
Om man väljer en kamin med slinga för vattenburen värme så väljer de allra flesta kunder att installera en eller två cirkulationspumpar i systemet. Dessa drar då ström. Man kan också bygga ett självcirkulerande system.
Kan man få termostatstyrning på kaminen?
Ja, det kan man få mot pristillägg. Termostaten monteras på fabrik, så det är bra att tänka på att den inte går att efterbeställa annat än vid köp av ny regulator.
Behövs skorsten?
Ja, i förbränningen bildas avgaser som måste vädras ut.
Kan man montera kaminen i trånga utrymmen?
Ja, men både för säkerhet och bättre funktion rekommenderar vi att kaminen kompletteras med friskluftsintag för att använda förbränningsluft utifrån. Annars riskerar man att syret tar slut. I en båt kan man också få bättre omsättning på luften genom att ta förbränningsluften från kölsvinet.
Vilket bränsle används?
Som standard, diesel. Om kaminen ska användas i kalla klimat kan den ställas om för fotogen.
Fungerar kaminen med miljöbränslen?
Vår erfarenhet är att kaminen fungerar bra med miljöbränslen som t.ex. HVO100 och Ecopar. Vi rekommenderar att man använder sig av bränsletillsatser, t.ex. TriPak Diesel Booster eller liknande, för att det inte ska uppstå tillväxt av bakterier i tanken.
Hur dimensionerar man effekten på en kamin?
Effekten beräknas till 116 W/m³ i oisolerade utrymmen. För isolerade utrymmen beräknas effekten till 69W/m³.
Effektangivelserna på kaminerna är angivna vid en yttertemperatur om minus (-) 20°C.
Kan man ändra positionen på regulator, rensnål osv?
Ja, det kan man göra vid beställning av kaminen. Fyll i detta dokument och beskriv var du vill ha regulator, rensnål och ev. siktfönster placerade. Vi skickar dina önskemål till Refleks och återkommer till dig om det måste justeras på något sätt.
Vad behöver man veta för att kunna få en offert?
För att vi ska kunna lämna en så komplett offert som möjligt behöver vi veta följande om din installation:
- Hur stort utrymme skall värmas (m³)?
- Vill du ha radiatorer för att sprida värmen i flera utrymmen, eller bara strålningsvärme?
- Hur många utrymmen skall värmas upp och hur stora är de utrymmena (m³)?
- Är utrymmet som skall värmas upp isolerat eller ej?
- Skall kaminen endast användas till att hålla utrymmet torrt och frostfritt, eller skall du hålla normal rumstemperatur?
- Skall bränslet vara diesel eller fotogen (för användning i kalla klimat)?
- Försök att fylla i måtten i bifogat dokument.
- Finns det en teckning eller bild av din båt, arbetsvagn, osv. där du tänkt montera kaminen?
Inför installationen
Vad är bästa placeringen för kaminen?
Kaminen bör placeras närmast den kallaste ytan i båten – t.ex. vid nedgångsluckan (så som radiatorerna är placerade under fönstren hemma).
Hur ska regulatorn placeras?
Eftersom kaminen är helt mekanisk, skall regulatorn (som innehåller en flottör), placeras i längdskeppsriktning på en båt. Detta för att minimera rörelserna i flottören då kaminen tål rullning, men inte konstant lutning.
Hur stor lutning klarar regulatorn?
Kaminen tål rullning, men inte konstant lutning..
Vad behöver jag tänka på med returledningen/overflow?
Returledningen får inte kopplas tillbaka till tank som ligger högre än regulatorn. Den får heller inte pluggas igen. Returledningen skall kopplas till en tank med lägre nivå än regulatorn. Detta är en säkerhetsfunktion, om det skulle komma in för mycket bränsle i regulatorn kan kaminen börja brinna okontrollerat om returledningen är bortkopplad.
Hur varm blir kaminen?
Nedan är några av de vanligaste modellerna uppmätta. Det ger en idé om vilka temperaturer du behöver ta hänsyn till.
Modell | Rökgastemperatur | Temperatur på utsida kamin |
---|---|---|
62MS | 240°C | 35°C |
66M | 310°C | 65°C |
62M | 250°C | 55°C |
67MS | 380°C | 55°C |
64M | 210°C | 120°C |
61MS | 190°C | 20°C |
60M | 375°C | 50°C |
Vad är säkerhetsavstånd till brännbart material?
Minsta säkerhetsavstånd mellan kamin, rökgasrör, skorsten och brännbart material är 10 cm. Täck ytor närmast kaminen och skorstenen med en rostfri plåt, som reflekterar värmen. Om avståndet ligger nära 10 cm, isolera med en luftkanal och ett icke brännbart material.
Hur ska skorstenen placeras?
Skorstenen måste placeras fritt. Vindnedslag från segel eller från överbyggnad, riskerar att släcka kaminen. Skorstenen måste också placeras så att den inte stör skot eller tågvirke. Under segling kan skorstenen tas bort och genomföringen förseglas med ett täcklock.
Hur installeras skorstenen?
Borra först ett 10 mm hål genom taket eller däcket för att kontrollera skorstenens
placering. Ex. är den minsta skorstenen är ca 70 mm i diameter, men hålet bör vara ca 120 mm. Det är enklast att såga upp hålet med hjälp av en sticksåg.
Hur monteras kaminen?
Kaminen skruvas fast med en rostfri skruv med cylindrisk skalle. På yrkesbåtar krävs en spillplåt som samlar upp eventuella droppar av diesel vid hög sjögång. Spillplåten håller samtidigt kaminen på plats. Vinklade rökgasrör används för att montera kaminen på den önskade platsen.
Vad behöver jag tänka med bränsletanken?
Den separata tanken monteras på ett lämpligt avstånd från kaminen, minst 20 cm och max 2 meter över diselnivåmarkeringen på regulatorn. En smältsäkring monteras innan regulatorn (sitter numer som standard på TOBY regulatorerna). En returledning kan kopplas till regulatorn om så önskas. Se ovan, returledningen får inte blockeras. Friskluft måste ledas in i utrymmet där kaminen står.
Installera vattenburen värme, vad behöver jag tänka på?
Det finns flera olika alternativ av värmeavgivare: konvektorer, radiatorer, fläktelement eller varmluftsfläktar. Det är viktigt att välja en värmeavgivare med ett gott genomflöde av vatten, dvs. stor rördiameter – helst ej mindre än 19 mm. Vid liten rördiameter kan det vara till hjälp om värmeavgivaren är av sk. tvårörstyp. Diameter på rör och slangar bör vara minst densamma som diametern på den värmares matarrör som används.
Värmeavgivarens totala kapacitet bör vara minst 75% av värmarens maximala kapacitet. En normal konvektor avger 280 – 350 Watt / meter, en bra konvektor avger ca 400 – 600 Watt / meter.
Minimal vattenmängd i systemet bör vara 5 – 8 liter, annars kommer värmaren lätt att att överhettas. Om systemet är mindre bör en varmvattenberedare eller annan varmvattenreservoar installeras. Konvektorer bör om möjligt installeras med så små nivåskillnader som möjligt. Detta kommer att bli avgörande för hur svårt det kommer bli att avlufta systemet. Om man har konvektorer med två ingångsrör respektive två utgångsrör kan man – genom att montera en U-förbindning i ena ändan – vända tillbaka vattnet ännu en gång i konvektorn. Då bör vattnet gå in i det nedre av de två rören i konvektorns ena sida, detta gör avluftningen av systemet enklare. En förutsättning för att kunna vända vattnet är att konvektorns rördiameter är densamma som värmarens, dvs. cirka 22 – 25 mm.
En expansionstank måste alltid installeras, minimum 30 – 50 cm ovanför den högsta punkten i systemet. Placeringen bör vara så nära båtens centrumlinje som möjligt. Helst bör ett trycksatt expansionskärl användas.
Innan driftsättning av ett vattenburet värmesystem måste det avluftas mycket noga innan värmaren startas första gången. Detta görs lättast genom att bryta isär systemet på dess högsta punkt och leda ned slangarna i en hink med vatten. Det är mycket viktigt att sugslangen hela tiden är under vattenytan. Starta sedan endast cirkulationspumpen och låt den gå en längre tid till dess att all luft har kommit ut ur systemet. Sätt därefter ihop slangarna igen under vattnet, nu kan värmaren startas. Helst bör det finnas avluftningsnipplar på systemet allra helst på varje värmeavgivare. Glöm inte att fylla systemet med glykol!
Ett värmesystem kan byggas på en mängd olika sätt. Här följer två exempel för mindre samt medelstora och större båtar. Det sista systemet ger mer komfort och möjlighet att styra systemets värmeavgivning.
Hur ska jag koppla in radiatorslingan?
De skisser som visas i installationsmanualen bygger på principen om självcirkulation. Det kalla (inkommande) vattnet kopplas in i nederkant på kaminen och det uppvärmda vattnet tas ut i överkant. Det varma vattnet stiger uppåt och börjar självcirkulera.
Använder man sig av en cirkulationspump kan man istället ändra riktning och driva vattnet mot rökgaserna. Dvs. det kalla (inkommande) vattnet kopplas in i ovankant på kaminen.
Drift
Vilken färg skall lågorna ha?
Lågorna ska brinna med blå/ljusgula flammor.
Skall brännarnätet glöda?
Ja, det ser lite olika ut i olika modeller. Några har en spiralfjäder, andra har brännarnät. Dessa hjälper till att hålla en bra förbränning.
Kaminen brinner med ett brummande ljud
Det kan uppstå ett brummande ljud när kaminen uppnår sin max kapacitet. Detta försvinner när man skruvar ner effekten på regulatorn.
Min regulator har en termostat, hur ska jag ställa in den?
Vid upptändning av kaminen skall termostaten stå på läge 3 eller högre. Det grå vredet på regulatorn skall stå på start (minimum). Efter 5-10 minuter skruva upp det grå vredet på max, därefter tar termostaten över och reglerar värmen till det inställda värdet.
Kan jag koppla bort termostaten?
Ja, fatta tag i det vita vredet och vrid motsols. Vredet klickar då av från regulatorn. Kaminen kan nu användas på vanligt sätt, utan termostat.
Service
Hur justerar jag min regulator?
Har du en regulator före maj 2012 (brun och oval)? Se sidan 9 i den svenska manualen.
Har du en sk. TOBY regulator (grå och rektangulär) från maj 2012 och framåt? Se separat manual.
Jag behöver byta regulator, passar TOBY på min kamin?
Det är en annan hålbild på monteringsskruvarna på regulatorn. Detta gör att du behöver byta konsolen som regulatorn sitter på. Vi tillhandahåller konsoler på begäran.
Hur byter jag brännarskål?
Det står beskrivet i detta dokument.
Installera och tända en Refleks
Mads från Sail Life visar hur han monterar och använder en Refleks 66MK i sin Ballad.
Introduktion
Installation, del 1
Installation, del 2
Installation, del 3
Installation, del 4
Installation, del 5
Installation, del 6
Andra försöket att tända (när regulatorn fortfarande var oren)
Tända kaminen